Een autoverzekering afsluiten met een alcohol verleden?

In het verleden met alcohol achter het stuur gestapt? En daardoor een ongeluk of aanrijding veroorzaakt en een rijontzegging gekregen? Nu wil je weer gaan auto rijden en een autoverzekering afsluiten, maar mag dat?

In dit artikel vertellen we je alles over het afsluiten van een autoverzekering met een alcohol verleden. Met alcohol achter het stuur kruipen en een aanrijding of ongeluk veroorzaken kan natuurlijk negatieve gevolgen hebben op je autoverzekering.

autoverzekering met alcohol verleden
autoverzekering met alcohol verleden

Een ongeluk veroorzaakt met alcohol op?

De kans bestaat dat, wanneer u met alcohol op een ongeluk veroorzaakt, de verzekeraar direct de autoverzekering opzegt. De verzekeraar mag de autoverzekering direct beeindigen wanneer de bestuurder onder invloed van alcohol een ongeluk heeft veroorzaakt. Dit zal niet altijd gebeuren, maar de kans bestaat wel. Ook ben je uiteraard je schadevrije jaren kwijt, wat veel kosten in de autopremie scheelt. In dat geval is het vaak lastiger of zelfs niet mogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Ondertussen mag je dus niet met je auto rijden, want het is verplicht om een autoverzekering te hebben. Lees hier meer over de verschillende soorten autoverzekeringen.

Straffen bij alcohol in het verkeer

Er zijn verschillende straffen mogelijk wanneer je met alcohol op in de auto bent gestapt. De straffen hangen af van:

  • De hoeveelheid alcohol in je bloed (pomillage)
  • Het aantal jaren dat je je rijbewijs hebt

Wanneer je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt, mag je niet meer autorijden, hoe meer je drinkt hoe zwaarder de straffen worden. Het begint bij een boete, vervolgens worden en rijontzeggingen gegeven en met heel veel alcohol in je bloed kan het zelfs een gevangenisstraf worden. Ook kan het zo zijn dat er taakstraffen of cursussen worden verplicht.

Een beginnend bestuurder, iemand die korter dan 5 jaar zijn rijbewijs, mag maar 0,2 promille alcohol in zijn bloed hebben. Wanneer deze grens overschreden wordt gelden dezelfde straffen.

Autoverzekering met alcohol verleden

Een autoverzekering afsluiten met een alcohol verleden kan dus lastig worden. Het hangt er ook vanaf welke straf je hebt gekregen en of het vaker is voorgekomen. Ook wordt er een registratie gemaakt in een centraal informatie systeem, elke verzekeraar kan dus zien dat u met alcohol hebt gereden. Dit maakt het erg moeilijk om een nieuwe autoverzekering te kunnen vinden, en het zal zeker ook invloed hebben op de autopremie.

Risico verzekeraars

Krijg je het niet voor elkaar om met een alcohol verleden een autoverzekering af te sluiten? Dan zijn er altijd nog risico verzekeraars. Bij deze verzekeraars is het vaak wel mogelijk om een autoverzekering af te sluiten, maar de kosten van de premie zullen vele malen hoger zijn.

Vergoeding van schades met alcohol op

U hebt een ongeluk verzoorzaakt terwijl u met alcohol achter het stuur zat, maar wordt de schade dan nog wel vergoed? Dit is bij elke verzekeraar anders, de meeste zullen weigeren de schade te vergoeden. Maar wettelijk gezien is dit niet altijd zo, ga dus niet altijd van je verzekeraar uit en kijk ook hoe het strafrechtelijk in elkaar zit. De verzekeraar is volgens de wet altijd verplicht de schade van de tegenpartij te betalen, ongeacht de situatie.

Daarnaast is het van belang of u WA. WA+ of WA+ volledig casco verzekerd bent. Vaak is schade aan je eigen auto niet verzekerd wanneer je gedronken hebt. Dit zal je echter zelf bij je eigen verzekeraar moeten checken.
Nog geen autoverzekering afgesloten? Ga naar onze autoverzekeringen vergelijker.

Niet de juiste autoverzekering kunnen vinden, neem dan een kijkje op Pricewise, Unitedconsumers of Independer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *